Jongeren

Je bent op een pad beland, waarvan je niet meer weet hoe je daar zo gekomen bent. Je gedragingen zijn eigenlijk niet meer in overeenstemming met hoe je je echt diep van binnen voelt. Je weet ook even niet meer hoe het anders kan. Door omstandigheden uit het verleden is het vaak lastig om zelf je gedrag om te buigen en blijf je in hetzelfde kringetje draaien, je weet immers ook niet hoe je dat kan veranderen. Door de maatschappij kun je gezien worden als probleemjongere, wij weten dat je veel meer bent dan dat. Je bent je richting kwijt. Je voelt je waarschijnlijk onbegrepen, eenzaam en niet gehoord.

Door al deze ervaringen kun je een minderwaardigheidsgevoel ontwikkelen, “niemand geeft om mij, ik ben niks waard, ik kan het toch niet en het heeft geen nut” dat maakt dat je niet meer voor jezelf gaat staan. Je gaat deze gedachten over jezelf geloven en daar naar handelen. Je kunt dan juist je schouders laten hangen en je gaan aanpassen aan die gevoelens, wat vaak resulteert in gedragingen die je nog verder van jezelf afbrengen. Schoppen tegen de wereld en vaak bozer of feller reageren naar de buitenwereld. Door keuzes te maken die eigenlijk niet bij je passen kun je steeds ongelukkiger worden en het gevoel hebben nergens meer thuis te horen. Hierdoor kun je onbegrip en eenzaamheid ervaren. De motivatie om dan nog iets van je leven te maken kan verdwijnen.

Een thuissituatie kan moeizaam verlopen. Er kunnen dingen voorvallen waar je soms op jonge leeftijd al mee moet dealen, dat valt niet mee. Je kunt daardoor veel verantwoordelijkheid gaan dragen naar bijvoorbeeld een ouder of broertjes en zusjes. Het kan zijn dat je noodgedwongen de rol van de ouder op je neemt of dat je je volledig gaat aanpassen in het gezin, wat zich kan uiten in jezelf helemaal terugtrekken, afsluiten of naar binnen keren. Je kunt je soms het zwarte schaap van het gezin voelen, het gevoel hebben dat alles op jou afgereageerd wordt.

School is een belangrijk onderdeel van je leven. Als je op school veel gepest bent, kan dat vele jaren impact hebben op jou als persoon. Het kan je eigenwaarde behoorlijk aantasten. Jammer genoeg zien wij nog steeds dat kinderen dit om diverse redenen nog niet altijd delen met het thuisfront of de betreffende leraar.

Problemen worden meestal verborgen voor de buitenwereld en dat kan een hele zware last zijn om mee te dragen. Vaak is het vertrouwen in mensen weggeëbd en lijkt het veiliger de kwetsbare dingen niet meer te delen. Wij begrijpen dat een vertrouwensband heel belangrijk is. Deze sfeer van vertrouwen en veiligheid proberen wij te creëren, zonder oordeel en met een luisterend oor om echt gehoord te worden.

De omstandigheden in je leven die als onprettig worden ervaren kunnen je uiteindelijk tot een sterker en evenwichtiger mens maken, al voelt dat nog niet zo.

Je gedrag is niet wie je bent, je bent veel meer dan dat! Je kunt er alleen even niet bij.

Laat ons de richtingaanwijzer zijn en je helpen uit deze situatie om jezelf weer te leren kennen, te vertrouwen en van jezelf te houden. Om zo een stevige basis te leggen voor je toekomst.