Meer verwarde mensen op straat?

Op het nieuws hoorde ik het volgende item ‘er zijn meer verwarde mensen op straat’. Schijnbaar heeft de politie zijn handen er vol aan, ook de GGZ is inmiddels ingezet.

Zijn deze mensen verward en zo ja hoe ziet dat eruit. Wat wij regelmatig tegenkomen zijn mensen die zich laten leiden door hun gedachten, vooral de negatieve.

Je bent niet wat je denkt!!

Hoe zit dat nou met negatieve gedachten?

Wij benoemen wel eens dat je twee bollen hebt de zwarte en de witte. De zwarte staat voor angst en de witte voor vertrouwen. Angst is een sluipmoordenaar en zijn munitie is gevoelens creëren die heel realistisch voelen. Angst haalt je naar beneden en maakt een trillend rietje van je, tegenover de angst vinden we het vertrouwen, hier is alles rustig en goed. In het vertrouwen kun je ook goed in het moment blijven staan, in het nu. Indien de angst regeert versplinter je vaak van verleden naar heden via de toekomst. Het is vaak behoorlijk druk in je hoofd en het is uitermate vermoeiend. Negatieve gedachten zijn vaak het gevolg van beperkende overtuigingen.

Zoals de meesten wel weten leven we in een wereld vol dualiteit, ook wel goed en slecht genoemd. Dat kun je ook om je heen in de wereld wel vernemen. Op de ene plek wordt oorlog gevoerd en op een andere plek wordt er tegen de oorlog geprotesteerd en gaat men voor liefde staan. In deze duale wereld zal het goede je aansporen tot goede dingen en het negatieve tot slechte dingen. Zo kan het ook gaan met gedachten deze kunnen positief en negatief zijn. De positieve gedachten laat ik even voor wat het is, hier hebben we immers ook geen last van.

Net is al even aangehaald dat negatieve gedachten voort kunnen komen uit bijvoorbeeld een slecht zelfbeeld, beperkende overtuigingen, oordelen enz. Vaak hebben we de slechte gedachten pas veel te laat door of helemaal niet. Pas als we rotgevoel ervaren gaat er ergens een belletje rinkelen. En als dat belletje gaat rinkelen dan wordt er vaak niet nagegaan of de negatieve gedachten ook kloppen, nee ze worden klakkeloos voor waarheid aangenomen. Waardoor men nog verder in het drijfzand zakt. Negatieve gedachten vermoeien waardoor er meer ruimte ontstaat voor nog meer negatieve gedachten. We zijn ons weinig bewust van onze gedachten, vertel maar eens hardop alle gedachten die je hebt gehad vandaag…. ?

Per dag hebben we circa 50.000 gedachten.

Indien we te laat reageren op de negatieve gedachten komen de gevoelens weer om de hoek kijken en beland je in een terugkerend patroon. Hierdoor ontstaat er een lek in het systeem zie het maar zoals een huis, je hebt een raam kapot en in plaats van dat je gaat bekijken hoe je deze kan maken ga je op een stoel zitten geloven dat je dat niet kan. Of je bent je er niet bewust van en gaat op een stoel zitten met een deken om. Ondertussen wordt het steeds kouder in je huis en als je te laat je ogen open doet merk je dat het huis om je heen is ingestort en sta je ineens op straat, koud, kil en verward.

Je kan beginnen met je gedachten te verifiëren, klopt deze gedachte voor 100 procent? Vaak namelijk niet. Gedachten kun je ook ombuigen, zet er een positieve gedachte tegenover. Probeer te stoppen met versplinteren en alleen in het heden te gaan staan. Alleen in dit moment. Dit moment lees je deze tekst, dat is wat het is!

Juist in deze tijd waarin de druk behoorlijk opgevoerd wordt is het belangrijk bewust te worden-zijn van je eigen systeem. Wat zou het mooi zijn als we weer naar elkaar gaan luisteren en elkaar helpen de ramen van de huizen te dichten, juist nu we in zwaarder weer leven. De verwarde mensen lopen op straat en er is geen deur die opengaat om ze een liefdevolle hand toe te reiken. Ze worden als verwarde mensen betiteld en daarmee in een hok geplaatst. Het zijn geen verwarde mensen echter emotioneel verwaarloosde mensen met een tekort aan begrip en hulp in hun leven. En vaak mensen die dondersgoed voelen dat er iets niet klopt! Een luisterend oor, een beetje begrip zou al een mooi begin zijn. Zie ook het artikel: voldoet de huidige maatschappij nog wel.

Het gaat niet om de situaties waar je mee te maken hebt, maar hoe je er mee omgaat. Kijk je vanuit de zwarte of de witte bal?

Je bent niet wat je denkt, je bent veel meer dan dat!!

Auteur: Cindy Kuiper