Relatietherapie

Als er moeilijkheden in een relatie zijn en beide partijen daarin al een periode worstelen wil dat niet per definitie wijzen op een slechte relatie of op een tekort aan liefde voor elkaar. Het zijn veel vaker de omstandigheden en/of de verschillen tussen beiden waardoor er moeilijkheden ontstaan.

Doordat je elkaar niet meer verstaat ontstaan frustratiegesprekken en
krijg je vaak negatieve interactiepatronen die het interne verdedigingssysteem
triggeren waardoor conflicten ontstaan.
Uiteindelijk komt ieder op zijn of haar eigen eiland en weet men niet meer hoe een brug te slaan naar de ander.

Als jullie mijlenver van elkaar verwijderd lijken wordt het onvermogen zichtbaar in de vorm van ontreddering en ontstaat de behoefte aan inzichten en handvatten; dat is waar wij in beeld kunnen komen!

Wij richten ons op de onderliggende emoties en behoeftes van jullie beiden om de verbondenheid in jullie relatie weer terug te brengen.
Wat zit er onder de negatieve interacties? Wat wordt er niet gezegd? Waar zit de miscommunicatie?
Ken jij je eigen gevoelens voldoende om ze onder woorden te brengen en hoe doe je dat?
Wat is jouw verdedigingssysteem?
Hoe kun jij het beste communiceren naar de ander; hoe vraag je om steun en begrip?

Dit zijn zomaar een aantal vragen die we gaan onderzoeken!

Als je voelt dat jouw emotionele behoeftes niet voldoende aandacht krijgen
mag je leren hoe je je uitspreekt, dat is waardevoller en inzichtelijker voor de ander!

Daarvoor moet je eerst je eigen gevoel leren voelen en ervaren om
er woorden aan te kunnen geven.

Een belangrijk onderdeel van de therapie is het onderzoeken en doorbreken van de negatieve patronen die de verwijdering brachten tussen jullie.
In de afnemende verbondenheid die is ontstaan komen er conflicten uit angst en/of onbegrip. Dan is het vluchten of vechten.

Door de sessies heen zie je dat je langzaam weer bereikbaar wordt voor elkaar. Dat is een proces en dat gaat met vallen en opstaan. De momenten waarop het
tussen de sessies door nog “mis” gaat tussen jullie worden leermomenten. Die bespreken we tijdens de volgende sessie en zo worden het bouwstenen.
Jullie leren om steun en begrip te vragen bij elkaar en een solide basis te creëren waarop jullie kunnen gaan bouwen.

De structuur

Wij werken met een doelgericht concept wat we uit eigen ervaring hebben opgebouwd. We merken dat, doordat er verwijdering is gekomen, partijen elkaar gaan sparen of angst hebben voor de confrontatie waardoor niet alles uitgesproken wordt tijdens gezamenlijke sessies wat wel uitgesproken zou mogen worden en meestal zeer waardevol is omdat daar vele inzichten aan ten grondslag kunnen liggen. Daarom voeren wij enkele gesprekken apart!

Na een eerste gezamenlijke kennismaking gaan we kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen en onderzoeken wij de relatiedynamiek.
Verderop, afhankelijk van wat er, wanneer, nodig is en dus op maat gesneden, gaan wij individueel met jullie in gesprek. Dit geeft ons inzicht in jullie individuele persoonlijkheid en karakterstructuur en op deze manier krijg jij inzicht in jouw eigen gedrag. Daarnaast krijg jij alle ruimte om te ventileren en bespreekbaar te maken wat nodig is om daarin vervolgens handvatten te krijgen die je in kunt zetten als jullie samen zijn. Wij merken dat dit concept balans opbouwt en rust geeft.
Alle partijen worden op deze manier geholpen, jij individueel en jullie samen als koppel! Dat werkt versterkend en daarmee komen jullie in je kracht!